Alliance for responsible Citizenship (toliau – ARC) spalio 30 d. – lapkričio 1 d. 2023 m. Londone vyko tarptautinė konferencija, kurioje dalyvavo iš viso pasaulio politikos, verslo, mokslo ir pilietinio veikimo lyderiai. Pirmosios dienos pranešimuose ir diskusijose buvo kalbama apie tai ar yra geresnė istorija mūsų visuomenei, ar galime nuosmukio laikotarpiu sukurti viziją, kuri suteiktų drąsos, stiprybės ir vilties? Kviečiame pasiklausyti apibendrinimo.

Pastaraisiais šimtmečiais gyvenimas materialiai pagerėjo – pailgėjo gyvenimo trukmė, pagerėjo išsilavinimas, atsirado daug galimybių gauti būtiniausių dalykų, tokių kaip vanduo, maistas, energija ir ištekliai. Turime pripažinti šių pasiekimų mastą.
Nepaisant to, atsidūrėme lemiamame mūsų istorijos momente. Augimas, bent jau Vakaruose, ėmė stagnuoti, įsivyrauja skepticizmas ir nerimas dėl žmonijos ateities. Kadaise mus vienijusios bendros istorijos ir vertybės dabar yra poliarizuotos ir fragmentuotos taip, kaip niekada anksčiau. Visur tvyro krizės jausmas, persmelkęs tiek pačius asmeninės tapatybės pamatus, tiek mūsų demokratinių struktūrų šerdį.
Tokiomis aplinkybėmis sukurtas pasaulinis aljansas, pavadintas ARC (Alliance for Responsible Citizenship), subūręs politikos, verslo, mokslo ir pilietinio veikimo lyderius iš viso pasaulio.
ARC siekis – vėl semti iš mūsų bendrų moralinių, kultūrinių, ekonominių ir dvasinių pagrindų, kad galėtume įsivaizduoti ateitį, kurioje įgalinti piliečiai prisiima atsakomybę ir dirba kartu atnešdami klestėjimą savo namams, bendruomenėms ir pasauliui.

 

Dalinamės ARC konferencijos atidarymo kalba, kurią tarė viena iš ARC įkūrėjų, šiuo metu einanti generalinės direktorės, Lordų rūmų narės pareigas – Baronienė Philippa Stroud. Anksčiau ji buvo Legatum instituto ir Socialinio teisingumo centro generalinė direktorė, dirbo Darbo ir pensijų valstybės sekretoriaus ir ministro pirmininko Davido Camerono specialiąja patarėja.

 

Konferencijoje žodį virtualiai tarė ir naujai paskirtas Jungtines Amerikos Valstijų Atstovų Rūmų pirmininkas Mike’as Johnsonas. Parengtose pastabose, kuriomis pasidalijo su laikraščiu „Washington Examiner”, jis teigė, kad Kongresas ir Jungtinės Valstijos „dabar vėl taps laisvės švyturiu pasauliui”.

 

Kevinas McCarthy – 55-asis JAV Atstovų rūmų pirmininkas, jo kalba lapkričio 1-ąją “ARC 2023” konferencijoje „Nuosmukis nėra neišvengiamas. ARC siūlo įtikinamą, viltingą ateities viziją!”

 

Garsus rašytojas, dailininkas ir laidų autorius Jonathan Pageau yra tradicinio sakralinio meno XXI amžiuje gaivintojas. Jis atidaro ARC konferenciją įsimintina kalba, kurioje pabrėžė, kad tiek tikintys, tiek netikintys žmonės turėtų siekti aukščiausiojo Gėrio, jeigu nori būti kūrybiška, gydančia jėga šiuolaikiniame pasaulyje.

 

„Mes galime pakreipti pasaulį link dangaus ir tolyn nuo pragaro” savo pranešime kalbėjo prof. Jordan Peterson.

„ARC 2023” konferencijoje vyko ir itin vertingos diskusijos, viena jų su Jordanu Petersonu, Ayaan Hirsi Ali, Johnu Andersonu ir Osu Guinnessu apie kultūros nuosmukio problemos identifikavimą ir tolesnius veiksmus.
„Vakarų civilizacija yra nuskinta gėlė, o nuskintos gėlės miršta… bet mes turime Vakarų paveldo likučius, simbolius ir jų sėklas. Viskas, ką mes, paveldėjusieji, turime daryti – tai eiti ir juos pamatyti, auginti, puoselėti, laistyti”.
00:00 – 2:09 Įžanga ir Osas Guinnessas: Naratyvo prigimtis
2:10 – 8:04 Ayaan Hirsi Ali: Civilizacijos pritaikymas
8:05 – 12:12 Džonas Andersonas: Kodėl mes jaučiame praradimo jausmą?
12:13 – 27:14 Kaip turėtume interpretuoti galios ir priespaudos diskursą?
27:14 – 35:09 Mūsų santykis su transcendentiniu gėriu
35:10 – 44:02 Džonas Andersonas: Pavojus, kad valdžia „taps“ Dievu
44:03 – 49:29 Baigiamosios Ayaan pastabos

ARC konferencijoje pastoriaus, poeto, rašytojo ir prodiuserio Joshua Luke’o Smitho kalba. J. L. Smithas yra organizacijos ir įrašų kompanijos Orphan No More (angl. Nebe našlaitis) bei labdaros organizacijos The Psalmists (angl. Psalmininkai) įkūrėjas.

J. E. vyskupo Roberto Barrono pranešimas apie tai, kokia yra tikroji laisvės prigimtis. Laisvė siekiant tobulumo – tai „ne apsisprendimas. Ji yra troškimų disciplinavimas, kad gėrio pasiekimas pirmiausia taptų įmanomas, o paskui – lengvas.”

 

Rašytojo, satyriko ir laidų vedėjo Konstantino Kisino kalba ARC2023 konferencijoje.

 

ARC konferenciją sudrebinusi prof. Jordano Petersono kalba. Įkvepiančioje kalboje Petersonas primena, kad „šiuo metu pasaulyje yra tiek daug neįtikėtinai stipriai pasimetusių žmonių“ ir ragina atidėti į šalį „hedonistinius įgeidžius“, prisiimti atsakomybę už mums skirtus darbus ir prisidėti prie mūsų visuomenių suklestėjimo. „Nėra tokios dykumos, kurios negalėtume priversti sužydėti.“

 

Daugiau pranešimų rasite čia:

https://www.youtube.com/@arc_forum